5 Mayıs 2012 Cumartesi

"Ekümenopolis", Çünkü İstanbul Hepimizin...



“İstanbulʼdaki ekolojik eşikleri aştınız. Nüfus eşiklerini aştınız. Ekonomik eşikleri aştınız. Peki nereye gidecek bunun sonu?”

Bu hafta gösterime giren bir film özellikle ilgiyi hak ediyor. Çünkü, bu film hem ticari kaygıların tamamen dışında bir yapım ve üstelik bir belgesel. Fakat, filmi önemli kılan asıl özelliği ise, yaşadığımız kente ışık tutan, yaşam alanlarımızı sorgulayan ve bizim de birlikte sorgulamamızı kışkırtan bir film olması.

Pek çok uluslararası gösterim ve ödülden sonra kendi kentinde sinemalarda gösterime giren „Ekümenopolis“ bir kentte yaşamak koşulları nelerdir, bedeli nedir gibi hepimizin sormaya geciktiği soruları masamıza koyuyor.

“Kontrolsüz kentleşme” hastalığından müzdarip, varlık nedeni neredeyse sadece rant sağlabilme koşuluna endekslenmiş bir kenti yaşıyoruz, her gün. “Kentsel dönüşüm” adı altında yüzlerce yıllık mahalleler yerlebir ediliyor. İstanbul sadece içindeki tüketmekle kalmıyor. Yaşayan dev bir ucube organizmaya dönüşen şehir, bir tarafta Bolu’nun, öteki tarafta bütün Trakya’nın suyunu çekiyor. Kuzey ormanları gözle görünür bir şekilde tahrip olurken, 3. köprü ve “Kuzey İstanbul” projeleri İstanbul’un son kalan orman ve su havzalarını tehdit ediyor.

1980 yılında, ilk „metropolitan ölçekli“ plan yapıldığında, bilim adamları tarafından İstanbul’da en fazla 5 milyon kişinin sağlıklı ve insanca yaşayabileceği belirtiliyordu. Bugün kent nüfusu 15 milyon. 15 sene sonra 25 milyon olacak. Yani kaldırabileceğinin 5 katı.

Çarpıcı görselleriyle “Kentsel dönüşüm” masalını, 3. Köprü’yü, küresel kent iddiasını, yaklaşan emlak krizini, TOKİ’nin icraatlarını, mahalleleri, AVMleri, ormanları, Marmaray projesini, gökdelenleri, kısacası bütün İstanbul’u mercek altına alan „Ekümenopolis“, Ali Ağaoğlu'dan, Ayazma sakinlerine, Oktay Ekinci'den Mücella Yapıcı'ya, Mustafa Sönmez’den Hüseyin Kaptan’a pek çok önemli isimle söyleşiye de yer veriyor.

Türkiye’de ilk defa filmin samimiyetine ve niteliğine inanan insanların bireysel katkılarıyla gerçekleştirilen ve animasyonlar, grafikler ve özgün müziklerle desteklenen „Ekümenopolis“ seyircisini seyirci kalmamaya çağırıyor. Çünkü kentler hepimizin.

Ekümenopolis - Ucu Olmayan Şehir

Yönetmen: İmre Azem
Yapımcı: Gaye Günay
Müzik Yapımcıları: Lari Dilmen, Nilüfer Ormanlı
Çizimler: Özlem Ölçer
Motion Graphics: Egemen Şenkardeş, Sinan Büyükbaş, Uluç Ali Kılıç
Özel Efektler: Onur Güngör, Piero Masztalerz
Türkiye, 2011, 88 dakika
+++++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder